Η δεύτερη του φετινού Αυγούστου (03.09.2012) PDF Print E-mail

Στα 1050 μέτρα υψόμετρο, στη Δροσοπηγή Ιωαννίνων, δυο ώρες μετά το μεσονύκτιο η πανσέληνος, βρισκόταν ψηλά στον ουράνιο θόλο. Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου φώτιζε την κοίτη του Σαραντάπορου και έκανε τη βραχώδη κορυφογραμμή στις κάτω Αρένες να ξεχωρίζει στο φωτεινότερο φόντο.


Τα φώτα του χωριού Πλαγιά, που στη διάρκεια του χειμώνα ίσως να είναι περισσότερα από τους μόνιμους κατοίκους του, ξεχώριζαν έντονα κάτω από τα πυκνά δάση οξυάς του Γράμμου. Το αποκαλούμενο και «μπλέ φεγγάρι» διέγραφε την τροχιά του ειρηνικά, πάνω από έναν τόπο, όπου σαν τούτες τις μέρες πριν από 63 καλοκαίρια, γράφτηκε ένας επίλογος στον μακρύ, μαρτυρικό, αιματηρό και τελικά βαρβαρικό εμφύλιο πόλεμο.

Στον ίδιο τόπο, σήμερα πιά, οι ντόπιοι χωρίς να έχουν λησμονήσει το παρελθόν, ανησυχούν περισσότερο για τις αρκούδες που πεινασμένες ξεστρατίζουν στους οικισμούς και απειλούν τα κοπάδια, παρά για την «τρόικα», το Δ.Ν.Τ την Ε.Κ.Τ. και άλλα μάλλον άγνωστα για αυτούς αρκτικόλεξα. Εξ’ άλλου εκεί, οι πολλοί, που  ποτέ δεν απέκτησαν πολλά και πάντα κέρδιζαν το βιός τους με κόπο, δυσκολεύονταν ανέκαθεν να αντιληφθούν πως ορίζονται τα πράγματα στις μεγάλες πόλεις.

Για το επόμενο μπλέ φεγγάρι, οι αστρονόμοι μας λένε ότι, πρέπει να περιμένουμε έως τις 31 Ιουλίου του 2015.

Για τον τόπο, τη φύση και τους ανθρώπους, περισσότερα, σε λίγες μέρες.