Το Θέατρο, η Αργολική οικονομία και ο Σαίξπηρ (29.07.2011) PDF Print E-mail

Στις περισσότερες εφημερίδες είναι εκτεταμένο το ρεπορτάζ για τις επικείμενες παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου του «Ριχάρδου ΙΙΙ» του William Shakespeare. Προφανής αιτία αυτής της έκτασης των ρεπορτάζ αποτελεί τόσο ο πρωταγωνιστής, ο βραβευμένος με Oscar, πολυτάλαντος Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός Kevin Spacey Fowler, όσο και ο λιγότερο γνωστός στο ευρύτερο κοινό, αλλά ανάλογου επιπέδου, Βρετανός σκηνοθέτης, Sam Mentes.

Η παράσταση, από τη σκηνή Old Vic του Λονδίνου, στην οποία ο Spacey είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, θα ανεβεί στο θέατρο του Πολυκλείτου για τρεις βραδιές από τις δύο που αρχικά είχε προγραμματισθεί.

Το σύνολο των 27.000 εισιτηρίων έχει προπωληθεί, ενώ το ρεπορτάζ, από την Επίδαυρο ακροβατεί, ανάλογα με το μέσο, ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και σε εκείνο του κοσμικού του γεγονότος.

Αναπτύσσεται μια έντονη φημολογία, για τις παρουσίες εκπροσώπων του διεθνούς jet set, για τις αναμενόμενες αφίξεις, για το συνωστισμό των yachts των επωνύμων στο μικρό λιμάνι της Επιδαύρου. Παράλληλα μεταφέρονται λεπτομέρειες από τις πρόβες, το ξενοδοχείο που φιλοξενεί τον Spacey, τα μέτρα ασφαλείας.

Τέλος φιλοξενούνται δηλώσεις τοπικών παραγόντων, επιτηδευματιών, για την οικονομική ανάσα που θα δοθεί στην περιοχή από την παρουσία τόσων επισκεπτών, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Από την μια λοιπόν η φρενίτιδα για το κοσμικό του γεγονότος όπου οι διάφοροι και συχνά αδιάφοροι κοινωνοί του νεοπλουτισμού της πατρίδας μας θα φορέσουν τον φίλοκαλλιτεχνικό τους μανδύα υποδυόμενοι τους θεατρόφιλους και από την άλλη το τοπικό στοιχείο που προσπαθεί να πάρει την ευκαιρία  και να ελαττώσει το μαρτύριο του  ρόγχου της χρεοκοπίας, στην Ελλάδα του μνημονίου.

Ένα σύγχρονο δράμα σε ένα αρχαίο θέατρο.

αναρτήθηκε και στο ethnos.gr