Μουσικές πτήσεις (29.03.2011) PDF Print E-mail

Μια και το «Ελληνικό» αποτέλεσε το αντικείμενο της προηγούμενη ανάρτησης, ας δούμε και μια μικρή, μουσική πλευρά των πτήσεων.

Το ημεδαπό ρεπερτόριο μας δίνει την πρώτη πρόταση. Ένα ενδιαφέρον τραγούδι με μουσική Λένας Πλάτωνος, στίχους Μαριανίνας Κριεζή σε ερμηνεία του Γιάννη Παλαμίδα και της Σαββίνας Γιαννάτου. Είναι η πτήση 201.

Την συναντάμε στο LP "Σαμποτάζ" της Λ. Πλάτωνος που κυκλοφόρησε πριν τριάντα χρόνια. Το κομμάτι πραγματεύεται την ερωτική αναμονή και το αβέβαιο «πήγαινε - έλα» στις ερωτικές σχέσεις. Να θυμίσουμε τους στοίχους:

«Πτήση 201 από Βουδαπέστη
διακόσια μπλε φωτάκια κι ένα πορτοκαλί
και τα διακόσια ένα με φέρνουνε σε σένα
που με περιμένεις πίσω απ' το γυαλί

 

 

Εσύ δεν είσαι σαν τους άλλους
είσαι από εκείνα τα παιδιά
που μέσα στο μυαλό τους έχουν
ένα σπασμένο πύργο ελέγχου
κι ένα ραντάρ μες στην καρδιά».

Στο αλλοδαπό ρεπερτόριο ας ξεχωρίσουμε το Learning to fly (μαθαίνοντας να πετάς) των Pink Floyd. Περιλαμβάνεται στο άλμπουμ τους A Momentary Lapse of Reason που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1987. Γράφτηκε από τον David Gilmour και περιγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του μουσουργού για τις πτήσεις. Ο Gilmour είναι διπλωματούχος πιλότος με μεγάλη εμπειρία.

Το τραγούδι βεβαίως έχει και ένα μεταφορικό επίπεδο, μια αναφορά για τις σημαντικές αλλαγές που μας επιφυλάσσει η ζωή, όπως εκείνη που βίωσε ο Gilmour μετά την αποχώρηση του Roger Waters από το συγκρότημα.

«…Δεν υπάρχει αίσθηση να συγκριθεί μ' αυτή,

μικρή παύση ζωής, μία κατάσταση ευτυχίας

δεν μπορώ να πάρω το μυαλό μου απ' τον ουρανό που γυρνά…»

Να θυμηθούμε ασφαλώς και το ομότιτλο κομμάτι του Τom Petty, χαρούμενο ίσως αλλά ταυτόχρονα γλυκόπικρο και αλληγορικό, άριστο σαν «οδηγός πτήσης» για τους έφηβους που ξεκινούν την περιπέτεια της ζωής.