Κουράγιο (27.02.2011)

Σε εποχές δύσκολες, σε περιόδους που τα περισσότερα φαίνονται σκοτεινά και δίχως προοπτική, το κουράγιο είναι μια από τις ελάχιστες λέξεις που υπόσχεται κάτι, χωρίς υποκρισία.

Στο λεξικό είναι ακριβώς μετά τη λέξη κουρά, άλλη επίκαιρη λέξη και αυτή, ειδικά στο αγγλοσαξονικό της περιεχόμενο (haircut) που εσχάτως τείνει να αποτελέσει, άλλον έναν πονοκέφαλο για τα οικονομικά κεφάλια στο δύσβατο δρόμο της ανάκαμψης.

Στο ερώτημα: «τι είναι κουράγιο;» (ομόηχο και με ίδια έννοια σε αρκετές γλώσσες) μπορούμε να βρούμε αρκετές απαντήσεις

Ο αποκαλούμενος και πατέρας της νίκης, Βρετανός πρωθυπουργός W. Churchill, γνήσιος εκφραστής της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε είχε μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία. «Κουράγιο είναι αυτό που χρειάζεται να σηκωθείς και να μιλήσεις. Κουράγιο είναι επίσης αυτό που χρειάζεται για να παραμείνεις σιωπηλός». Πιστός στo …κουράγιο του Βρετανικού λέοντα, ακόμα και τις εποχές που τα είχε χάσει όλα, o Harold Wilson, που βρέθηκε στο 10 της Dawning str. εννιά χρόνια μετά την τελευταία πρωθυπουργία του sir Winston, διατύπωσε πως: «Κουράγιο είναι η τέχνη να είσαι ο μόνος που να ξέρει τι σε φοβίζει έως θανάτου.»

 

Βλέποντας τον πλανήτη με τα μάτια ενός πρωτοπόρου η Amelia Earhart, που χάθηκε πάνω από τον ειρηνικό τον Ιούλιο του ’37 στα 40 της χρόνια, στην απόπειρα της για τον αεροπορικό γύρο του κόσμου είχε πει ότι: «Κουράγιο είναι το τίμημα που απαιτεί η ζωή για μια υποθετική γαλήνη.»

Μια προσέγγιση με καλλιτεχνικό περιεχόμενο επιχείρησε και ο Vincent van Gogh που ερώτησε με νόημα: «Τι θα ήταν η ζωή αν δεν είχαμε το κουράγιο να τολμήσουμε οτιδήποτε;» και αν το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, η απάντηση που του πρέπει, είναι: Ασφαλής σαν ένα βαπόρι στο λιμάνι. Μόνο που τα βαπόρια δεν φτιάχτηκαν για αυτό το λόγο.

Δεν θα μπορούσε να μην είχε απασχολήσει και την κλασσική αρχαιότητα, έτσι: «Κουράγιο σημαίνει να ξέρεις τι να μη φοβάσαι» διατύπωσε ο Πλάτων, ενώ εικοσιτέσσερις αιώνες αργότερα στην ίδια γη, αλλά σε άλλη διάσταση ο Άκης Πάνου έγραψε τους στοίχους που τραγούδησε ο Στράτος Διονυσίου:

«Να είχα το κουράγιο την αγκαλιά σου να την απαρνιόμουνα να είχα το κουράγιο στη γειτονιά σου να μην ξαναρχόμουνα»

Δύσκολη η ζωή όταν επικαλείσαι το κουράγιο για να την συνεχίσεις. Ανυπόφορη όμως, αν ζεις χωρίς αυτό…