Η Ιρλανδία, το Eclipse, & o Ecclestone (01.12.2010). PDF Print E-mail

Οι τρεις έννοιες του τίτλου δεν έχουν κοινά στοιχεία. Έρχεται όμως η καθημερινότητα να τις εμπλέξει σε δυσάρεστους συνδυασμούς.

Το τι συμβαίνει στην πολύπαθη Ιρλανδία είναι λίγο πολύ γνωστό. Έχει ήδη συμβεί σε εμάς.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο διάσωσης. Είναι απαγωγή για λύτρα. Η πιο μακρόχρονη απαγωγή της ιστορίας. Κάντε αυτό που σας λέμε και ίσως κάποτε πάρετε την πατρίδα σας πίσω»

αυτό εισέπραξε και αυτό σημείωσε στους Irish Times o αρθρογράφος Fintan O'Toole για το περιεχόμενο της συμφωνίας δανειοδοτήσης της χώρας του.

Λίγα 24ωρα αργότερα ο Ιταλός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού μας προειδοποίησε ότι μας περιμένουν 10 με 15 χρόνια λιτότητας. Στο βάθος του χρόνου, τούτο σημαίνει ότι, αν όλα πάνε καλά, ελπίδες διατηρούν όσοι γεννήθηκαν μετά το 2000. Οι υπόλοιποι ξεχνούν αυτά που ήξεραν, πυκνώνουν τις τάξεις των ανέργων και μετατρέπουν τους όποιους στόχους είχαν, σε έναν. Την επιβίωση.

Οι θιγόμενοι είναι εκατομμύρια ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κρίση θα κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που υπήρξαν φειδωλοί στην διαχείριση των οικονομικών και του μέλλοντός τους και σε εκείνους που υπήρξαν αλαζόνες και σπάταλοι.

Η καθημερινή ειδησεογραφία πάντως, προσπαθεί να μας πείσει για την οικουμενικότητα της ύφεσης. Εδώ και 11 μήνες ο γνωστότερος ανδρείος της νεορωσικής πλουτοκρατίας, ο περίφημος R. Abramovic, ιδιοκτήτης ανάμεσα στα άλλα της καταχρεωμένης Chelsea, αδυνατεί να καταβάλει το τίμημα της νέας του θαλαμηγού φέρουσα το όνομα Eclipse. Το μήκους 170 μέτρων σκάφος που κατασκευάστηκε στα γερμανικά ναυπηγεία Blohm & Voss κομμάτι του κολοσσού Thyssen Kroupp, παραμένει δεμένο αφού σαν παραγγελιοδόχος προσπαθεί να κατεβάσει την τιμή των 400 εκατ. €, κατά 80, δίνοντας αρκετή δουλειά στους στρατευμένους δικηγόρους του. Έχει γίνει δύσκολη η ζωή και για αυτόν. Πρόσφατα ένας πίνακας του Francis Bacon του στοίχισε 57 εκατ. €. Ακόμα και αυτός ο αχαλίνωτος, ασθματικός, απροκάλυπτα ομοφυλόφιλος, αλκοολικός, σημαντικός Ιρλανδός καλλιτέχνης, που έζησε μέσα σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «επιχρυσωμένη αθλιότητα» δεν θα το πίστευε. Έπειτα η αγορά ενός Airbus A340 – 400 και άλλα 250 εκατ. € που χρειάστηκαν προκειμένου να αγοράσει ένα νησί στη Βενετία του Βορρά, στην Αγία Πετρούπολη, τον έχουν πιέσει κάπως.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο ωραίος Roman δεν ένοιωσε τη βία της ληστείας. Αντίθετα ο supremo της F1, Bernie Ecclestone, επiστρέφοντας στην κατοικία του με την κατά σχεδόν μισό αιώνα νεότερη αρραβωνιαστικιά του (τι φρικτά κακόηχη λέξη για κάποιον 80 χρονών, ειδικότερα αν αφήνει τα λευκά μαλλιά του σε αφέλειες όπως τα «σκαθάρια» στα είκοσί τους, το ’64) έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και ληστείας. Οι επιδρομείς απέσπασαν πλούσια λεία καθώς τα κοσμήματα της αρραβωνιαστικιάς εκτιμήθηκαν κοντά στον ένα τέταρτο του εκατομμυρίου €.

Πρέπει να είσαι μεγαλόθυμος, αν έχεις πρόσφατα χάσει τη δουλειά σου, προσπαθείς να ζήσεις με επιδόματα και βοηθήματα και ταυτόχρονα να λυπηθείς για το πάθημα της κινούμενης βιτρίνας κοσμηματοπωλείου αρραβωνιάρας.

Οι αιτίες της βίας που ανέκαθεν στιγμάτιζε τον ανθρώπινο πολιτισμό δεν πρέπει να αναζητούνται μόνο στις κοινωνικές και ανθρωπολογικές επιστήμες. Ένας πολιτισμός που χαρακτηρίζεται από προκλητικές ανισότητες, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, που έχει παραδοθεί στην υποκρισία έχει ελάχιστες πιθανότητες να απομακρύνει τη βία όχι μόνον σαν πρακτική αλλά πολύ περισσότερο σαν modus vivendi.

Η επόμενη μεγάλη εξέγερση ίσως να μην έχει τρίπτυχα όπως η Γαλλική, πιθανόν να μην έχει τρέλα όπως το ’21, ή φλογερούς ηγέτες όπως η Σοβιετική, ή οράματα όπως η Κουβανική ή φαντασία όπως ο Μάης αλλά θα είναι, ενστικτώδης, άναρχη και ανεξέλεγκτη. Και ίσως ισοπεδώσει όλες τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού με τον ίδιο τρόπο που κατακτήθηκαν. Με μεγαλύτερη βία και περισσότερο αίμα.

Να είναι άραγε αυτό το ζητούμενο;

 

αναρτήθηκε και στο wmotors.gr