(μικρού μήκους) Αριστούργημα – (Σαββάτο 22 Οκτωβρίου 2022) PDF Print E-mail

Αριστούργημα. Αυτή είναι η απάντηση αν το ερώτημα ήταν μια λέξη μοναχά, που να χαρακτηρίζει την «ταινία» μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων «Aπό το μπαλκόνι». Είναι ευχής έργον που η τρέχουσα τεχνολογία προσφέρει όλα αυτά τα εφόδια προκειμένου προικισμένοι δημιουργοί και ταλαντούχοι ερμηνευτές να βρίσκουν ευκολότερα τρόπο να εκφραστούν.

Τρείς συνεχείς φορές με καθήλωσαν τα έντεκα καθαρά λεπτά, αυτού του ιδιοφυούς δημιουργήματος. Οι συντελεστές ακροβάτησαν με επιτυχία πάνω σε ένα συνδυασμό ευγένειας – αγένειας, γλυκού – πικρού, φτηνού – ακριβού. Κι όλα αυτά σε ένα οξύ λαϊκό πλαίσιο, εντεταγμένο στην σφόδρα δοκιμαζόμενη, και οικονομικά, μικροκοινωνία της γειτονιάς.

Μαζί με το αποτύπωμα της ύφεσης, βαθιά χαραγμένο στους χαρακτήρες, καταφθάνουν όλα τα συμπαρομαρτούντα. Η ανεργία, τα ναρκωτικά όπου επιχειρείται και ένας εύστοχος διαχωρισμός, το έγκλημα, οι απότομες, επιθετικές συμπεριφορές, οι χωρίς προοπτικές καθημερινότητα, όλα όσα χαμηλώνουν τη ζωή, τα δέοντα έντονα υβρεολόγια, όλα εκείνα που εγκλωβίζουν.

Μολαταύτα δημιουργείται μια ισορροπία, ένα κλίμα που μπορεί να μην φλερτάρει με την αισιοδοξία, μα έχει κάποια περίεργη χάρη. Κάτι βαθιά ελληνικό. Φροντίζουν για αυτό οι ευρηματικοί διάλογοι από όπου αναδύεται αγκαλιά με την όποια φτήνια, ένα είδος λαϊκού πλούτου. Την ίδια στιγμή που χτυπέται ανελέητα το ρηχό της λαϊκότητας, αναδεικνύει και τις κρυμμένες αρετές της. Την  περηφάνιά της

Λύσεις στα προβλήματα δεν παρέχονται, η ζωή συνεχίζει να κυλά στο ίδιο μοτίβο, δεν υφίσταται κανένα ευτυχές τέλος. Δεν υπάρχει κάτι να ανατρέψει τα δεδομένα.  Άριστη η η ιδέα του σεναρίου, το αυτό και για την εκτέλεση, κορυφαία η πρωταγωνίστρια, η κ. Λίνα, με εξίσου αξιους συμπαραστάτες, ενώ η επιλογή της μουσικής επένδυσης, που σαλτάρει τόσο ταιριαστά από Ανέστη Δελιά σε Χαρούλα Αλεξίου, έρχεται να δυναμώσει έτι περαιτέρω το σύνολο.

Ιδού και οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αρης Καπλανίδης, Σενάριο: Ηλίας Ρουμελιώτης, Παραγωγή: Ιωάννα Σουλτάνη - Soul Productions, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Authorwave . Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιάννης Οικονομίδης, Σπύρος Μαργαρίτης, Ζωή Ρηγοπούλου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Γιάννης Ευθυμίου, Βασίλης Παρασκευάς, Ελίνα Σουλτάνη, Ιφιγένεια Στάικου, Γιώργος Νινιός.| Animation: Άρης Καπλανίδης & Ηλίας Ρουμελιώτης (BrosInArts Animation Studios).

Βρίσκεται και στο ertflix