No time to die - (Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021) PDF Print E-mail

Ε ναι! το είδα. Δεν κρύβομαι. Δεν παρασύρθηκα ούτε από τις διθυραμβικές απόψεις των επαγγελματιών κριτικών, ούτε από τις απορρίψεις των θεατών. Το είδα διότι είχα τρεις ώρες για πέταμα, πράγμα πολύ ενθαρρυντικό στη ζωή ενός ανθρώπου. Το είδα επίσης σε αγαπημένο θερινό κινηματογράφο, άλλο θέμα ότι οι συνθήκες δεν ήταν καλοκαιρινές, παρά το γεγονός ότι λίγες ώρες νωρίτερα οι τζίτζικες ηχούσαν. Αλλά όπως έχει επισημανθεί και άλλες φορές εδώ, θερινός να είναι και τίποτα άλλο.

Τζέιμς Μποντ πήγα να δω. Όπως άλλες εικοσιτόσες φορές στο παρελθόν. Ήξερα τι με περίμενε. Καταιγιστική δράση, εντυπωσιακά κορίτσια, ηρωισμούς, πιστολίδι, κακούς αθρώποι, μερικές δεκάδες πτώματα, εξαιρετικά τοπία,  και οπωσδήποτε κάποια χρηστομάθεια με ένα χάπυ έντ. Αυτό ήταν το πακέτο. Και κάπως έτσι παραμένει. Αν εξαιρεθεί η θυσία του νταμπλ όου σέβεν στο τέλος, που παρά το γεγονός ότι έχει δεχτεί σωρεία βολίδων, επιβιώνει και μεταφέρει το ύστατο μήνυμα αγάπης και αφοσίωσης, λίγο πριν εξαϋλωθεί από ομοβροντία βομβών.

Σε κάθε περίπτωση ο πράκτορας αναφορά, δεν είναι αυτός που έχουμε συνηθίσει. Έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση, έχει λησμονήσει την ακατανίκητη ροπή του στο γυναικείο φύλο, στο τέλος ανακαλύπτει την πατρότητα, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την άγνωστη ευαίσθητη πλευρά του. Βεβαίως συνεχίζει να καταναλώνει ποταμούς από αλκοόλ παραμένοντας πάντα νηφάλιος, και δεν έχει χάσει τίποτα από την ταχύτητα, την ορμή, την ευθυκρισία μα και από την ικανότητά του να επιβιώνει από καταστροφές.

Μαζί του η Léa Seydoux, με τα ανοιχτόχρωμα μάτια της να γίνονται ενίοτε μικρές γοητευτικές λίμνες. Την θυμόμαστε από το 2011, ακόμα πιο νέα ακόμα πιο γλυκιά στο Midnight to Paris δίπλα στον Owen Wilson. Εξαίρετη η μικρούλα Lisa-Dorah Sonnet, εύκολος ρόλος για τον Rami Malek.

Ως Τζέιμς Μποντ ταινία ήταν αναμενόμενο να δούμε κυνηγητά και καταστροφές οχημάτων. Τι Maserati Quattroporte,Toyota Land Cruiser, Jaguar XF, Aston Martin V8, Range Rover Sport SVR, Land Rover, και βέβαια Aston Martin DBS που εμπλέκονται σε ανελέητες καταδιώξεις και αντίστοιχες θεαματικές ζημιές με τον επικεφαλής των ακροβατικών, Neil Layton, να δηλώνει ότι όλα είναι πραγματικά και όχι ψηφιακά.

Βεβαίως και στα δίτροχα κυριαρχούν οι βρετανικές κατασκευές με τις Tiger Scrambler και τον πενηντάχρονο πεντάκις παγκόσμιο πρωταθλητής endurο την δεκαετία του ‘90 Paul Edmondson, να ντουμπλάρει τον D. Craig ανάμεσα σε άλλα και στο εντυπωσιακό άλμα στον περίβολο του καθολικού ναού στην Matera της νότιας Σικελίας.

Εννοείται ότι καταστρέφονται μερικά σύγχρονα Range Rover, αλλά για τις DB5 που η τιμή τους στο χρηματιστήριο των κλασσικών αυτοκινήτων  είναι εκατομμύρια στερλίνες μόνο δυο από τις δέκα συνολικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν γνήσιες. Οι υπόλοιπες οκτώ ήταν πανάλαφρες ρέπλικες με ισχυρούς κινητήρες και διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης.

Τα σταντ έκανε ο  επίσης πενηντάρης Mark Higgins τρεις φορές πρωταθλητής ράλυ Βρετανίας, με γεμάτη διεθνή καριέρα. Μας έχει έρθει και τρεις φορές εδώ, για το Δ.Ρ.Α. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό τόσο στα ντόνατς που πολυβολούσε αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων, όσο και στην καταδίωξη μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό.

Και αν κάποιοι νόμισαν ότι όλα αυτά ήταν εύκολα, υπάρχει και ένα βιντεάκι, παραγωγή της Aston Martin (https://www.youtube.com/watch?v=MvPGAtRdAqw), όπου καταφθάνει ο Higgins στο Silverstone με μια DB5 και κάνει κατά το λαϊκώς λεγόμενον παπάδες πίσω από την ξύλινη καρατιμόνα. Ούτε ο παρών Martin Brundle μπόρεσε να κάνει κάτι, ούτε ο Lance Stroll, μόνον ο Sebastian Vetell είχε την αίσθηση μετά από κάποιες προσπάθειες να πλησιάσει τα κατορθώματα του γεννημένου στο Isle of Man Βρετανού rallyman.

Τέλος, το ομώνυμο τραγουδά ηδυπαθώς η Billie Eilish, κοντά σε εκείνες τις φημισμένες φωνές των Shirley Bassey, Tom Jones, Louis Armstrong, Paul McCartney, Carly Simon,  Sheena Easton, Rita Coolidge, Duran Duran, AHA, Gladys Night, Tina Turner, Adele, Sam Smith, που ερμήνευσαν κατά το παρελθόν τα αντίστοιχα τραγούδια των τίτλων.

Μένοντας στο παρελθόν πως θα μπορούσαμε να μην θυμηθούμε ένα τμήμα από τον μύθο των ταινιών του Μποντ, όπως είχε αποτυπωθεί από την πιτσιρικαρία  στην μακρινή δεκαετία του ’60 με την αισθητική και τις παραστάσεις της εποχής:

«Τα Ελληνόπουλα θα πάνε σινεμά,
να δούνε πράκτορα 007
τα φώτα σβύνουνε και βγαίνει ο Τζέημς Μποντ
με την γυναίκα του χωρίς κομπινεζόν!»

Σε ότι αφορά το μέλλον, και καθώς ο Daniel Craig, αποχαιρέτησε το ρόλο, μένει η απορία τι θα συμβεί στις επόμενες παραγωγές. Ποιος θα αναλάβει την ασήκωτη φανέλα του νταμπλ όου σέβεν. Η μήπως ποια, καθώς το πρώτο βήμα έγινε με την Lashana Lynch.