Μοss, Μonte & Hellas (Δευτέρα 20 Απριλίου 2020) PDF Print E-mail

Τον Ιανουάριο του 1952 ο Stirling Moss είναι 22 χρονών, αλλά ήδη έχει μια σοβαρή αγωνιστική καριέρα και δεκάδες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Με ένα δεκαήμερο άδειο από υποχρεώσεις συμφωνεί να συμμετάσχει στο 22ο rallye Monte Carlo.  Είναι το πρώτο του χειμερινό ράλυ, η πρώτη του εμφάνιση στο Monte και η πρώτη του συνεργασία με την Sunbeam Talbot.

Ιανουάριος 1952. Oι Stirling Moss - Desmond Scanell με το έπαθλο της δεύτερης θέσης πάνω στο καπώ του δεξιοτίμονου Sunbeam Talbot 90.

Με το νο 341 πάνω στο S.T. 90 ξεκίνησε από το Μόναχο και με  την υποστήριξη μιας  καλής ομάδας, απολύτως αφοσιωμένος στην προσπάθεια ολοκλήρωσε στην δεύτερη θέση, έχοντας διαφορά μερικών δευτερολέπτων από την Αllard PI των συμπατριωτών του, Sydney H. Allard - Guy Warburton, που επικράτησαν στον αγώνα.

Η επίδοση αυτή δεν ήταν κάτι σαν την τύχη του πρωτόπειρου, διότι και την επόμενη χρονιά βρέθηκε στην έκτη θέση ανάμεσα στους 346 που τερμάτισαν σε εκείνο το 23ο Monte Carlo.

Φθάνουμε έτσι στο 1954 και στο 24ο, όπου συμβαίνουν για πρώτη φορά δυο πράγματα. Είναι η πρώτη φορά, που πέρα από τα πλασέ, τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν φέρουν τα νούμερα συμμετοχής στις πόρτες, ενώ είναι επίσης και η πρώτη φορά μεταπολεμικά, όπου η Αθήνα επιστρέφει στις πόλεις που φιλοξενούν τα σημεία εκκίνησης του αγώνα.

Παραμονή της εκκίνησης του 24ου Monte. Σε πρατήριο υγρών καυσίμων της Πουρφίνα στην Αθήνας. Από αριστερά,  ο Πέτρος Μηλιδώνης συνοδηγός  του Νίκου Παπαμιχαήλ που συμμετέχουν με το νο 11  mille cento. Παπαμιχαήλ και Stirling Moss κουβεντιάζουν  ανάμεσα από το ιταλικό αυτοκίνητο και το Sunbeam Talbot στην οροφή του οποίου διακρίνονται εφεδρικοί τροχοί με περασμένες αλυσίδες. Όλοι τους με κοστούμια και γραβάτες.

Με το νο 1 λοιπόν ξεκινά από την Αθήνα το Talbot Sunbeam των Stirling Moss Desmond Scannell, στις 20:48 της  Δευτέρας 18 Ιανουαρίου. Θα τερματίσουν στην 14η θέση. Ήδη όμως οι αγώνες ταχύτητας απορροφούν όλο το ταλέντο του Moss.

Δεκαέξι μήνες αργότερα, από την επίσκεψή του στην Ελληνική πρωτεύουσα, τον Μάιο του ’55, θα πετύχει μια από τις πιο απαστράπτουσες διακρίσεις στην ιστορία του μότορσπορ, κερδίζοντας το 22ο Mille Miglia με συνοδηγό την ξεχωριστή προσωπικότητα του Denis Jenkinson.