Βασ. Βαμβακάς Παν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα τη δεκαετία του ΄80. (22.07.2010) PDF Print E-mail

Δεν είναι ακριβώς βιβλίο, με την έννοια ότι δεν διαβάζεται όπως ένα βιβλίο. Επισήμως φέρει τον υπότιτλο «Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό» ο οποίος είναι ένας ακριβής ορισμός και προχωρώντας περισσότερο θα λέγαμε ότι αποτελεί την εγκυκλοπαίδεια , την καταγραφή όλων όσων συνέβησαν στον τόπο μας την ιδιαίτερη και πολύπαθη δεκαετία του ’80. Κάτω από αυτό το πρίσμα βέβαια, όλες οι δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα είχαν κάτι το ιδιαίτερο, κάτι για το οποίο αξίζει να γίνει αναφορά για αυτές.

Αλλά:

«Στην δεκαετία του ’80 εκδηλώθηκαν, ή πάλι καταστάλαξαν και μορφοποιήθηκαν, πράγματα, και τάσεις και συμπεριφορές και μεταβολές και μεταβολές –στην κοινωνία, στην οικονομία, στην επικοινωνία, στα μικρά και στα μεγάλα παντού- που ήδη προκύπτει ότι επικαθόρισαν τη συνέχεια βαθύτερα απ’ό,τι τα γεγονότα άλλων, θεωρούμενων σημαντικότερων εποχών. Στη δεκαετία του ’80 βρίσκονται, σαν σε ένα θολό καθρέπτη, πλήθος ίχνη του σήμερα και πρόδρομα σημάδια του αύριο.»

 

Όπως σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης.

Στις 727 σελίδες της, πέρα από εκατοντάδες, λήμματα, καλογραμμένα, αναλυτικά και εμπεριστατωμένα, ο αναγνώστης μπορεί βρει πλήθος εικόνων που θα τον βοηθήσουν να θυμηθεί, αν έχει ζήσει, τα πεπραγμένα ή να τα γνωρίσει εφ’ όσον είναι νεότερος.

Κρίνεται ως μια εξαιρετική, σημαντική εργασία, αληθινό βοήθημα για εκείνους που θέλουν να εντρυφήσουν στη δεκαετία του ’80.