Για τα βουνά και τις θάλασσες (10.07.2010) PDF Print E-mail

Όπως έχουν περιηγηθεί από τους εξερευνητές, έτσι έχουν υμνηθεί από τους λογοτέχνες και μελοποιηθεί από τους μουσικούς. Ό λόγος για τα βουνά και τις θάλασσες.

Οι Grateful Dead με προεξέχουσα φυσιογνωμία τον ξεχωριστό Jerry Garcia έγραψαν (Robert Hunter), συνέθεσαν (Mickey Hart) και ερμήνευσαν το «Fire On The Mountain», ένα έξοχο, λυρικό, ρυθμικό, κοφτό, μεγάλο χρονικά κομμάτι που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ Shakedown Street. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 78.

 

 

 

 

 

Για τη θάλασσα δεν θα μπορούσαμε παρά να κοιτάξουμε προς τις Ελληνικές προτάσεις. Ο κορυφαίος, ίσως, ποιητής της, Νίκος Καββαδίας έγραψε πολύ διακριτικά, σχεδόν στο περιθώριο, το τόσο σημαντικό του έργο του και το ’79, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, ένα τμήμα του, μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος με τίτλο «ο Σταυρός του Νότου». Ερμηνευτές ο Γιάννης Κούτρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Αιμιλία Σαρρή, ενώ το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός.

Και ...«μας έσφιξε το Kuro Siwo σαν μια ζώνη»«σκαντζάρισες μα σε κρατάει λύπη μεγάλη».

 

 

 

 

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε συνθέσει το μοναδικό «la petite fille de la mer» που περιλαμβανόταν στο άλμπουμ «L'Apocalypse des animaux» (1973). Ο γεννημένος στο Βόλο, Οδυσσέας Ευάγγελος Παπαθανασίου, που έγινε παγκόσμια γνωστός ως Vanglelis, συνέθεσε το «μικρό κορίτσι της θάλασσας» πριν τα 30 του χρόνια μαζί με τα άλλα έξι κομμάτια του άλμπουμ, που αποτέλεσε τη μουσική επένδυση του ομώνυμου ντοκυμαντέρ, με θέμα το ζωικό βασίλειο που γύρισε ο Frederic Rossif.