περί παρελθόντων Αυγούστων - (Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018) PDF Print E-mail

Και τώρα, που άλλος ένας Αύγουστος γλίστρησε στις σκιές του παρελθόντος,

ας θυμηθούμε τι ξακουστό συνέβη, σε κάποιους άλλους, περασμένους.

 

Μόλις πέντε αιώνες νωρίτερα, στις 3 Αυγούστου του 1492, ο ούριος άνεμος φούσκωσε τα πανιά στις τρείς καραβέλες του Χριστόφορου Κολόμβου που ξεκινούσε το ταξίδι του στο άγνωστο από το Πάλος της Ανδαλουσίας. Είχε αποφασίσει να πλεύσει δυτικά, ώστε να βρει σύντομο ναυτικό δρόμο για τις Ινδίες. Οι κάτοικοι της Ευρώπης αγνοούσαν μέχρι τότε την ύπαρξη της Αμερικής. Οι αυτόχθονες της Αμερικής αγνοούσαν ακόμα περισσότερα.

 

Δεκέξι χρόνια μετά τον θάνατό του Γενοβέζου εξερευνητή, στις 10 Αυγούστου του 1519, ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος αποπλέει από την Σεβίλλη και πορεύεται προς δυσμάς, για να πραγματοποιήσει τον περίπλου της γης.

Από τα 5 πλοία και τους 270 ναυτικούς των πληρωμάτων, μόλις ένα πλοίο, το 85 τόνων Βικτόρια, με 18 μόνον άνδρες κατάφερε να επιστρέψει στην Ισπανία το 1522.

Επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας που διεσώθη, ήταν ο Ισπανός Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο, που ανέλαβε τη διοίκηση μετά το θάνατο του Μαγγελάνου, τον Απρίλιο του 1521 στις Φιλιππίνες.

 

 

 

 

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Μαγγελάνου, στις 13 Αυγούστου του 1521, ο Ερμάνο Κορτέζ, αφήνει μια μεγάλη κηλίδα, έναν λεκέ στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού.

Εξαφανίζει την αυτοκρατορία των Αζτέκων, καταλαμβάνει την πρωτεύουσα, αιχμαλωτίζει τον ηγέτη τους τους σκορπώντας ωμή βία.

 

 

Στις 25 Αυγούστου του 1609 ο Γαλιλαίος, προσφέρει το δικαίωμα στην ανθρωπότητα να αντικρίσει πράγματα που δεν μπορούσε, μέχρι τότε να δει. Ο Ιταλός φυσικός, αστρονόμος, μαθηματικός, επιδεικνύει το δικής του κατασκευής τηλεσκόπιο σε επιφανείς Βενετούς.

Εννέα χρόνια νωρίτερα η Καθολική εκκλησία είχε στείλει στην πυρά τον Τζιορντάνο Μπρούνο, διότι αμφισβήτησε την γεωκεντρική θεωρία που προωθούσε η θρησκεία.

 

Στις 2 Αυγούστου του 1790 διεξήχθη η πρώτη απογραφή στις Η.Π.Α. Μετρήθηκαν  3.929.214 πολίτες. Δυο αιώνες και κάτι αργότερα, στις μέρες μας, είναι εκατό, περίπου, φορές περισσότεροι.

 

Αύγουστος 1936. Ολυμπιακοί αγώνες Βερολίνου. Από τις 3 έως τις 9 του μηνός, ο  Αφροαμερικναός Jesse Owens, κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια. Στα 100, στα 200 μέτρα, στο μήκος και στην σκυταλοδρομία 4Χ100. Η θεωρία περί της ανωτερότητας της Αρίας φυλής κλονίζεται, ενώπιον του μύστακος του Φύρερ.

 

Στις 6 Αυγούστου του ’45, πάνω από την πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί για πρώτη φορά την ατομική βόμβα εναντίον άλλων ανθρώπων. Μέσα σε δευτερόλεπτα εξαφανίζεται η πόλη και δεκάδες χιλιάδων κατοίκων. Για αρκετούς άλλους πολίτες, το μέλλον θα είναι χειρότερο

 

Στις 7 Αυγούστου του ’55, η Tokyo Telecommunications Engineering που αργότερα μετονομάστηκε σε Sony κυκλοφορεί τα πρώτα φορητά τρανζίστορ στην Ιαπωνική αγορά.

Ο κόσμος αλλάζει. Θα μπορεί να ακούει τα αγαπημένα του ραδιοφωνικά προγράμματα παντού.

 

 

Την νύχτα ανάμεσα στις 12 και 13 Αυγούστου του ’61, ξεκίνησε η οικοδόμηση του τείχους του Βερολίνου. Απότοκο και αυτό του Ψυχρού Πολέμου, ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις θα διχοτομούσε μια ήδη ταλαιπωρημένη πόλη. Θα χρειάζονταν κάτι περισσότερα από 28 χρόνια, προκειμένου να γκρεμιστεί.

 

Απόγευμα της 15ης Αυγούστου ήταν, όταν μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι γύρισαν μια νέα σελίδα στην μουσική, στην ιστορία και στην έκφραση, εδράζοντας την αντικουλτούρα της δεκαετίας του ’60. Τότε ξεκίνησε το διαβόητο φεστιβάλ του Woodstock.

Τελείωσε τέσσερις μέρες αργότερα, γιγαντώνοντας ένα κίνημα, που ίσως δεν έφθασε πουθενά, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε για Ειρήνη και Αγάπη.

 

Στις 9 Αυγούστου του ’74, ο Richard Milhaus Nixon γίνεται ο πρώτος και, μέχρι στιγμής, ο τελευταίος πρόεδρος των Η.Π.Α. που αναγκάζεται να παραιτηθεί. Αν και ταπεινωμένος, αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο, με μια θριαμβευτική χειρονομία στην πόρτα του ελικοπτέρου. Αποφεύγει τα χειρότερα καθώς ο διάδοχός του G. Ford του δίδει χάρη.

 

Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Αυγούστου του ΄74, οι συνομιλίες της Γενεύης, ανάμεσα σε Μ. Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία, για την κατάσταση στην Κύπρο καταρρέουν.  Η Τουρκία του Μπ. Ετσεβίτ, επελαύνει με τον  «Αττίλα ΙΙ», καταλαμβάνει το 36,2% του νησιού και εκτοπίζει 120 χιλιάδες Κύπριους.

Άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα, ενώ έχασαν τη ζωή τους 3 περίπου χιλιάδες Ελληνοκύπριοι. Άλλοι 1500 αγνοούνται. Το τείχος του Βερολίνου έπεσε αλλά η Λευκωσία παραμένει 44 χρόνια τώρα, μια διχοτομημένη πόλη.