Bonnie & Clyde - (Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Η σύντομη, αιματηρή ιστορία, ενός παράνομου ζεύγους, που έδρασε στα χρόνια του μεσοπολέμου στις Η.Π.Α. Την εποχή της μεγάλης ύφεσης.
Ήταν η Bonnie Parker και ο Clyde Barrow

Υπάρχει η πληροφορία ότι η Bonnie δεν κάπνιζε. Το πούρο της εικόνας είναι ένα εικαστικό στοιχείο.

Οι κοινωνιολόγοι σταθερά υποστηρίζουν, ότι εγκληματικότητα, έχει γονείς. Τη φτώχεια, τη βία, τον αναλφαβητισμό και ασφαλώς την αδικία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι στα τρυφερά τους χρόνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, απαραίτητα θα γλιστρήσουν στο έγκλημα. Κάποιοι όμως δεν καταφέρνουν να αντισταθούν.

 

Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκουν η Bonnie Parker και ο Clyde Barrow. Η Bonnie γεννήθηκε το 1909, τεσσάρων χρονών έχασε τον πατέρα της. Μεγάλωσε ορφανή με την μητέρα της που κέρδιζε το βιός της ως μοδίστρα. Εκδήλωνε την ευαισθησία της με ποιήματα που έγραφε και λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 16 της χρόνια παντρεύτηκε. Ο σύζυγος, ονόματι Roy Thornton, πέρα από το ότι συχνά απουσίαζε από τις υποχρεώσεις του, δεν άργησε να έχει μπλεξίματα με την αστυνομία και πριν η Bonnie φτάσει στα 19, σταμάτησαν να βλέπονται. Έτσι επέστρεψε στην μητέρα της και εργαζόταν για τον επιούσιο ως σερβιτόρα. Δεν παρέλειπε να σημειώνει στο ημερολόγιό της, απόψεις για την μοναξιά και για μια ζωή χωρίς προοπτικές.

 

Ο Clyde Barrow ήταν το πέμπτο από τα επτά παιδιά φτωχής οικογένειας. Μιλώντας για φτώχεια, όταν ο πατέρας Henry κατάφερε να αποκτήσει μια τέντα για να στεγάσει από κάτω την πολυμελή φαμέλια του, θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος. Η πρώτη φορά που συνελήφθη ο Clyde ήταν το 1926 στα 16 του χρόνια, καθώς δεν επέστρεψε στην ώρα του ένα αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει. Η δεύτερη σύλληψη ήρθε σύντομα με την κατηγορία κλεμμένων αγαθών, που δεν ήταν παρά γαλοπούλες. Οι επαφές με το νόμο ολοένα και πλήθαιναν καθώς λήστευε καταστήματα, έκλεβε αυτοκίνητα και γρήγορα κατέληξε στις φυλακές.

Στον σκοτεινό ζόφο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων διαπράττει την πρώτη του ανθρωποκτονία καθώς συντρίβει το κρανίο του Ed Crowder, ενός βάρβαρου τύπου, ο οποίος τον είχε βιάσει. Την ευθύνη του φόνου αναλαμβάνει άλλος κρατούμενος που ούτως ή άλλως εξέτιε ισόβια ποινή. Οι συνθήκες στις φυλακές ήταν αποτρόπαιες. Προκειμένου να αποφύγει την βαριά εργασία, ο Barrow ακρωτηριάζει με τσεκούρι τα δυο δάκτυλα του ποδιού του. Ατυχώς για αυτόν, έξι μόλις μέρες αργότερα η μητέρα του θα καταφέρει να τον αποφυλακίσει με αναστολή. Είναι όμως ήδη ένας διαφορετικός άνθρωπος. Όπως είπε ένας τρόφιμος των φυλακών η αλλαγή του ήταν σαν «από σχολιαρόπαιδο να έγινε κροταλίας».

Η Bonnie και ο Clyde συναντιούνται για πρώτη φορά τον Γενάρη του '30 στο δυτικό Dallas και από την πρώτη στιγμή η έλξη υπήρξε έντονη και άμεση. Δυο χρόνια αργότερα, όταν ο Clyde αποφυλακίζεται αρχίζει η δράση τους. Με ληστείες καταστημάτων και σταθμών καυσίμων, ώστε να συλλέξουν χρήματα για να αγοράσουν όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν σε επιδρομή ενάντια στη φυλακή, που ήταν ο Clyde, με σκοπό να απελευθερώσουν τους κρατούμενους. Η περιδίνηση στην παρανομία δεν θα είχε πλέον, καμιά ελπίδα ανάκαμψης.

Την πρώτη ανθρωποκτονία αστυνομικού θα ακολουθούσαν άλλες οκτώ. Γινόταν πλέον σαφές πως το θέμα είχε γίνει και προσωπικό για τους διώκτες τους. Σύντομα τουςακολούθησαν ο αδελφός του Clyde, Buck που μόλις είχε αποφυλακιστεί μαζί με την σύζυγό του Blanche. Όσο μεγάλωνε ο κύκλος του θανάτου, τόσο μεγάλωνε και η φήμη τους. Στις δραστηριότητες τους σχήματος προσετέθησαν και οι απαγωγές. Ακόμα και αστυνομικών που τους απελευθέρωναν αργότερα, δίνοντας τους καθαρό πουκάμισο και λίγα χρήματα ώστε να επιστρέψουν σπίτι τους.

Από ένα σημείο και μετά ήταν βέβαιο, πως  επιστροφή δεν θα υπήρχε. Ο  Clyde δεν θα γύριζε σε κανένα κελί, καμιάς φυλακής. Η ζωή τους είχε γίνει ένα συνεχές κυνηγητό, γεμάτο με απρόοπτα. Έτσι, την μικρή αναπηρία του Clyde, δεν θα αργήσει να την ακολουθήσει και η Bonnie, θύμα σφοδρού τροχαίου ατυχήματος όταν τα οξέα του συσσωρευτή θα δημιουργήσουν μια μεγάλη πληγή στο πόδι της κατακαίοντας τους ιστούς σχεδόν, έως το οστό.

Μιλώντας για αυτοκίνητα, η κατοχή δυνατού και γρήγορου αυτοκινήτου ήταν πολύ σημαντικό θέμα αφού εξασφάλιζε την διαφυγή τους. Η Βonnie είχε συντάξει και στείλει συγχαρητήρια επιστολή, προσωπικά στον Henry Ford για τις δυνατότητες των αυτοκινήτων που κατασκεύαζε.

Εποχούμενος θα ήταν και ο επίλογός τους. Μέσα σε ένα Ford  Model 730 Deluxe Sedan. Το είχαν κλέψει στις 29 Απριλίου του '34 από τον Ruth Warren. Μόλις 24 μέρες αργότερα είχαν ήδη καλύψει 2.500 μίλια, όταν ένοπλο εξαμελές απόσπασμα τους έστησε ενέδρα στη Λουζιάνα. Ένας από αυτούς, ο  Ted Hinton ήταν πελάτης στο εστιατόριο που σερβίριζε η Bonnie πριν γνωρίσει τον Clyde.

Το ένοπλο απόσπασμα που έστησε την ενέδρα.

Το κάθε μέλος του ένοπλου αποσπάσματος, ήταν εξοπλισμένο με καραμπίνα, αυτόματο τουφέκι και πιστόλι. Αφού τοποθέτησαν ένα φορτηγό για να αναγκάσουν το Ford να μειώσει ταχύτητα, άρχισαν να βάλουν με τα τουφέκια. Μετά το πρώτο κύμα πυρός, πλησίασαν συνεχίζοντας με τις καραμπίνες. Φτάνοντας πλέον πολύ κοντά άδειασαν και τα πιστόλια τους.

Ο Ted Hinton μετά της συζύγου. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του Ford Model 730 Deluxe Sedan.

Ερρίφθησαν περίπου 130 βολίδες. Τουλάχιστον 25 βρήκαν το κορμί του Clyde άλλες τόσες την Bonnie, η οποία την ώρα της ενέδρας έτρωγε αμέριμνη ένα σάντουιτς. Από τον ορυμαγδό του πυρός, τα μέλη του αποσπάσματος έχασαν προσωρινά την ακοή τους.

Γρήγορα διαδόθηκε το συμβάν και ένα μεγάλο πλήθος συνέρρευσε. Όταν έφθασε ο ιατροδικαστής κατέθεσε: «.. σχεδόν όλοι είχαν αρχίσει τη συλλογή αναμνηστικών όπως κάλυκες, γυαλιά από τα σπασμένα παράθυρα του αυτοκινήτου, ματωμένα κομμάτια υφάσματος από τα ρούχα της Bonnie και του Clyde. Ένας πρόθυμος πολίτης είχε ανοίξει το σουγιά του, για να κόψει το αριστερό αυτί του Clyde».
Η Bonnie φορούσε ακόμα το δακτυλίδι του γάμου της με τον  Roy Thornton. Δεν το αφαίρεσε, δεν πήρε διαζύγιο ποτέ. Από την φυλακή εκείνος δήλωσε: «Καλύτερα αυτό το τέλος. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν χειρότερο».


Το αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την ενέδρα.


Το γεγονός έγινε κάτι σαν λαϊκό ανάγνωσμα και ο οποιοσδήποτε προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί, εμπορικά.