What's my name? - (Κυριακή 15 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Ο Ernie Terrell δεν ήταν κάνα παιδάκι. Γεννημένος στην κοιτίδα του ρατσισμού, στον Μισισιπή, έβλεπε τον κόσμο από το 1.98. Ύψος αρκετά σπάνιο, ακόμα, στην Αμερική της δεκαετίας του 50, τότε που στα τέλη της, ο Ε.Τ.  ήταν είκοσι χρονών.

Το '66, στα 27 του, ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών. Τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, όταν ζυγίζονταν με τον Muhammad Ali παραμονές του αγώνα που θα έκρινε τον  παγκόσμιο τίτλο, έκαμε το λάθος να αποκαλεί, επαλειμμένα τον Ali, Casius Clay.

Ernie Terrell                                          Muhammad Ali

Πελώρια προσωπικότητα, τεράστιος πυγμάχος και γνωστός provocateur, ο Ali που είχε ασπαστεί τον Μουσουλμανισμό, είχε βιώσει την απώλεια του Malcolm X και επέπρωτο να σταθεί ακλόνητα  όρθιος στην κλήτευση του στρατού, έστησε το επεισόδιο και αρκετοί τον κρατούσαν μαινόμενο για να μην γενικευθεί η σύρραξη μπροστά στις ζυγαριές. Μετά, του πέταξε το "an Uncle Tom nigger who is going to get his ass whupped." και τον περίμενε μέσα στις τέσσερις γωνιές του ring.

Φεβρουάριος (6), του '67, στο Houston του Texas, εκεί που πριν 3,5 χρόνια η Αμερική είχε χάσει ένα πρόεδρο χωρίς ποτέ να βρεί τους φονιάδες του. Τότε και εκεί, είχε προγραμματιστεί η αναμέτρηση.

Ο Ali δεν ήθελε να νικήσει, δεν ανέβηκε στο καναβάτσο για να πάρει τον αγώνα. Μπήκε μέσα για να ρεζιλέψει τον αντίπαλο, να τον εξευτελίσει. Ήταν «μόλις» 1,90 κάποια κιλά ελαφρύτερος, τρία χρόνια νεότερος (25), αλλά ήδη «χόρευε σαν πεταλούδα και τσίμπαγε σαν σφήκα»
Το δήλωσε κιόλας: «Θέλω να τον βασανίσω. Ένα καθαρό Κ.Ο. είναι πολύ καλό για αυτόν».
Το ΄πε και τόκανε. Τον σφυροκοπούσε, τον μάτωσε, και από τον όγδοο γύρο, κραύγαζε γύρω από το τεράστιο μα ταλαιπωρημένο κορμί του αντιπάλου του.  "What's my name, Uncle Tom... what's my name?"

Και συνέχισε έτσι, χωρίς να τον τελειώνει. Μια λαμπρή δόση αλαζονείας. Ali 100%.

Με κατεβασμένα τα χέρια, ο Ali χλευάζει τον Terrell:  What's my name Uncle Tom... what's my name?"

Ο Terrell που είχε ανέβει στο ring με ένα ρεκόρ 39 νικών (21 με Κ.Ο.), έναντι 4 ηττών, δήλωσε ότι ο Ali δεν πάλεψε καθαρά, ότι του έτριβε στα σχοινιά το ματωμένο του μάτι, ενώ για τον αγώνα γράφτηκε πως: «Ήταν μια θαυμάσια επίδειξη της πυγμαχικής ικανότητας και μια βάρβαρη επίδειξη σκληρότητας».

O Ernie Terrell, μεγαλύτερος αδελφός της Jean Terrell, που αντικατέστησε την Dianna Ross στις Supremes, εγκατέλειψε τον μάταιο κόσμο μας, τον Δεκέμβριο του '14 στα 75 του χρόνια.

Ο M. Ali. είναι 74, υποφέρει από Πάρκινσον, αποτελεί μια μυθιστορηματική εικόνα της Αμερικής και παρά το προβοκατόρικο τρόπο που συμπεριφέρθηκε σε πολλά σημεία της ζωής του, μας έδειξε πολλά περισσότερα πέρα από τις πυγμαχικές του επιτυχίες.