Είτε για όσους πρόσφατα μας εγκατέλειψαν, είτε για όσους η απουσία τους είναι ακόμα ηχηρή.
Λίγα λόγια για αυτούς που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια.
Κάποιοι πλήρεις ημερών, άλλοι αναπάντεχα και αδόκητα, μερικοί με τρόπο βίαιο.



Αιζολέισον πλέυ η φάση - (Κυριακή 19 Μαρτίου 2023) PDF Print E-mail

Δάνειον εκ του παιγνίου της καλαθοσφαίρας ο τίτλος, ο οποίος ακούγεται εις τας τηλεοπτικάς μεταδόσεις του ιδιαιτέρως δημοφιλούς παιγνίου, ειδικότερα από την μεταγκάλην εποχήν και εντεύθεν. Ο όρος είναι γέννημα θρέμμα των εφευρετών του μπάσκετ (και συμμάχων μας εις το Νέιτο), σημαίνει δε την τάση του χειριστή της μπάλας της επιτιθέμενης ομάδας να απομονώσει τον πιο αδύναμο αμυντικό της αντίπαλης ομάδας με τον πιο ισχυρό συμπαίκτη της επιτιθέμενης, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες να σκοράρει. Το σύστημα εφαρμόζεται σε άμυνες μαν του μαν και όχι ζώνης όπως αναφέρουν οι προφέσορες του αθλήματος.


Άιζολέισον ή εν συντομία άιζο, λοιπόν. Απομόνωση στη γλώσσα μας. Η ενέργεια με την οποία απομονώνεται κάποιος ή κάτι, επίσης και ο αποκλεισμός επικοινωνίας ή επαφής, κατά πως μας τα λέν τα λεξικά. Η απομόνωση συναντάται και εις σωφρονιστικά ιδρύματα, όπου ο κρατούμενος απομονώνεται από τους υπόλοιπους ως τιμωρία για παράπτωμα εις το οποίον περιέπεσε. «Cooler», ήταν η ψυχρή διαταγή του Γερμανού αξιωματικού (Hannes Messemer) στον ανυπάκουο αιχμάλωτο Αμερικάνο πιλότο (Steve McQueen) στην Μεγάλη απόδραση. Όπου Cooler, η απομόνωση.

Στις μέρες μας, τις μεταπολεμικές, μεταπολιτευτικές, μεταμνημονιακές, μεταπανδημιακές, ο όρος σαν να έχει αποκτήσει περισσότερη ισχύ, εφαρμογή και έκταση.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 15