Διήγημα

Λίγες λέξεις που χτίστηκαν γύρω από μια ιδέα, όπου ένα πολύ αισιόδοξο βλέμμα τις βάφτισε διήγημα.

 Αθλητισμός, κυκλοφοριακό & κατανάλωση – (Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020) PDF Print E-mail

Το πανελλήνιο ρεκόρ των 5.000 μέτρων το κατέχει ο Παναγιώτης Παπούλιας, από τον μακρινό  Ιούνιο του ’95. Επίδοση που πέτυχε στο Τούρκου της Φινλανδίας, καλύπτοντας την απόσταση σε 13΄:28΄΄:59.

Την ίδια εποχή, τον Ιούνιο του ’95,  το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν σχεδόν  μισό λεπτό πιο κάτω.

Το κατείχε ο Κενυάτης  Moses Kiptanui με 12΄:55΄΄:30. Εννέα χρόνια αργότερα ο Αιθίοπας Kenenisa Bekele, το κατέβασε στα  12:37.35 επίδοση που παραμένει ακατάρριπτη έως σήμερα.

Τα σκεφτόμουν όλα τούτα, καθώς μετέφερα μια από τις πέντε, ατελείωτες, έμψυχες αγάπες της ζωής μου, με αούτο-κίνητο, Παρασκευή βραδάκι στας 18:00, καλύπτοντας την ίδια απόσταση των πέντε περίπου χιλιομέτρων από την εργασία του εις φυσικοθεραπευτήριο νοσοκομείου.

Ρήξη χιαστών, δεύτερη φορά στο ίδιο γόνατο, μηνίσκοι συν κάτι άλλες αμαρτίες, ένα 6ωρο χειρουργείο και γαμώ τις προ και μετεγχειρητικές ταλαιπώριες, που για να πέσει η αυλαία της αποκατάστασης και αποθεραπείας, οι επισκέψεις στα φυσιό γίνεται δεύτερη φύση.

Έως λοιπόν να μπορέσει να ξαναχειριστεί αουτο-κίνητο, χρειάζεται οδηγό και μπάτλερ. Και ποιος καλύτερος και πιο κατάλληλος από την ταπεινότητά μου;

Read more...
 
Παραμονή – (Σαββάτο 28 Δεκεμβρίου 2019) PDF Print E-mail

Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι το τρέχoν γιορτινό πνεύμα. Αν το ερώτημα είναι γιατί,  η μισή απάντηση, η εύκολη, είναι διότι είμαι δύστροπος. Μουρτζούφλης που λένε. Η άλλη μισή, η δύσκολη, επιπλέει στα απόνερα των ημερών.

Έχω μια δυσκολία στο κεφάλαιο «προγραμματισμένο γιορτινό πνεύμα», αυτή την αντίληψη της πρότασης: κέφι με το στανιό. Την ίδια δυσκολία είχα, κατ’ αρχάς, και με το Κεφάλαιο του Καρόλου Μ. Αργότερα όμως ξεπέρασα τη δυσκολία, κατανόησα το περιεχόμενο.

Σε ότι αφορά τας εορτάς, δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την θρησκευτική άποψη, δηλαδή την αυτόκλητη πνευματική ανάταση, ενώπιον του γεγονότος της αφίξεως του θείου βρέφους κλπ., ή με την μικρή περίοδο μέσα στο καταχείμωνο που ξεφεύγει από την καθημερινότητα ή με το μικρομέγαλο όργιο μιας άμετρης κατανάλωσης, κάτι σαν γιορτάζω - καταναλώνω άρα ευτυχώ. Όλα αυτά μαζί με μια βολική αναλογία, κατά περίπτωση, καλύπτουν τους περισσότερους. Ατυχώς όχι μένα.

Διακριτική οπαδός του μουρτζουφλισμού, η ταπεινότητά μου, απέσυρεν εξ απαλών ονύχων, τον μανδύα της προγραμματισμένης χαράς, γεγονός, που πιθανότατα χαρακτηρίζει το σύνολο του βίου μου. Ως εκ τούτου συνεπώς, αντιμετωπίζω μετά  επιφυλακτικότητος τας εκδηλώσεις, τα καλέσματα των ημερών και το περιρρέον κλίμα.

Read more...
 
To πνεύμα των Χριστουγέννων – (Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019) PDF Print E-mail

Τρείς μικρές ιστοριούλες, που συνέβησαν, μέσα σε αυτές τις μέρες τούτου του μήνα, που για δυο και κάτι δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη είναι γιορτινές.

Χριστιανικώς ομιλούντες, ο Υιός του Θεού γίνεται υιός του ανθρώπου. Είναι η έννοια της Σάρκωσης. Η γέννηση του θείου βρέφους, συγκινεί τους Χριστιανούς, ενεργοποιεί την θρησκευτικότητά τους και απογειώνει την οικονομία, γενικώς.

Read more...
 
Ο φονεύς της αιγός – (Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019) PDF Print E-mail

Είναι να αναρωτιέται κανείς, τι κίνητρα έχει ένας άνθρωπος προκειμένου να αναλάβει το τραχύ έργο της υπεράσπισης ενός εγκληματία, ο οποίος  έχει ομολογήσει και η υπόθεση έχει πλήρως εξιχνιαστεί.

Ο πρώτος λόγος είναι, διότι αυτό αποτελεί το επαγγελματικό αντικείμενο του ποινικολόγου. Αυτό επέλεξε να κάνει, αυτό κάνει. Είναι ένας υπερασπιστής. Σε μια πολιτισμένη κοινωνία, ακόμα και ο αισχρότερος των υποδίκων δικαιούται μια τίμια δίκη. Ας αναφερθεί εδώ, το παράδειγμα του Anders Behring Breivik, δολοφόνου 77 ανθρώπων,  ο οποίος κρίθηκε ψυχικά υγιής και ένοχος. Όσο, τέλος πάντων, ψυχικά υγιής μπορεί να θεωρηθεί κάποιος με τέτοιες ακροδεξιές ιδέες.

Ο δεύτερος λόγος, και για κάποιους σημαντικότερος, είναι το χτίσιμο μιας καριέρας. Με ολίγον από θεατρικότητα, θα βγουν στα μέσα μαζικής εξημέρωσης, θα πλασαριστούν και στο γυαλί της οικουμενικής αποβλακότριας, θα ακουστούν, θα γίνουν γνωστότεροι, θα μεγαλώσουν οι δουλειές, κι έτσι θα ανεβούν ταχέως τα κοινωνικά σκαλοπάτια.

Οι πλέον δόκιμοι και συμβατοί σε αυτές τις τακτικές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από χαμηλά, βάζοντας  τα ραντεβού του απογεύματος την ίδια ώρα προς δημιουργίαν εντυπώσεων και μπούγιου, αργότερα θα αποκτήσουν οικονομική ισχύ, στιβαρό επαγγελματικό προφίλ, δυναμικά διαζύγια, ενδεχομένως και άλλες δραστηριότητες, καθώς και εγγυημένη προβολή. Είναι κι αυτό ένα σόου, θέαμα εις την ελληνικήν, ένα σπέσιαλ υλικό για τα ταμπλόιντς.

...εξ’ άλλου ήταν ένα όμορφο ζωντανό, με ωραιοτάτη κόμμωση,

Read more...
 
Ενδιαφέρον ψηφιακό παιχνίδι (2ο μέρος) – (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019) PDF Print E-mail

Όπως έχουμε δεί, ο παίκτης, είναι ήδη καταβεβλημένος, διότι η διαδικασία πώλησης που κράτησε πολλά τέρμινα, τον έχει εξοντώσει, ηθικώς, ψυχικώς και ουσιαστικώς.


Με το ηθικόν καταπεπτωκός, οφείλει να συνεχίσει, στις τουλάχιστον οκτώ πίστες που απομένουν, μέσα σε ένα σύστημα σφόδρα δυστοπικό, συχνά και τιμωρητικό. Και θα πρέπει, όπως συμβουλεύει ο ποιητής να κρατά το λογικό του, όταν τριγύρω του όλοι τά ’χουν χαμένα. Πάμε λοιπόν:

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Page 1 of 4